Peter's Motorcyklar & Resor

Senast uppdaterad 13 juli 2005


Mek & Gör Det Själv

 

Microfiche till TransAlp Hastighet på Tripmastern Montering Värmehandtag

 

 

 

Microfiche till Transalp

Behöver någon microfiche till TransAlp finns det att ladda ner här, skulle länken ligga nere, skicka ett mail så fixar jag det.
Original manualen, samt en servicehandbok ligger också upplagd på denna sida.

 

 

 

 

Hastighet på Tripmastern

 

Vill man få sin Tripmaster på AT´n att visa hastighet förutom trip & klocka är det lätt åtgärdat, ta av toppkåpan, tag loss Tripmastern, skruva ur de sex skruvarna och ta av fronten, skruva loss kretskortet, uppe till vänster står det "SPD" bredvid två tomma lödpunkter, löd dit ett kvartswatt 10kOhms motstånd, voila nu visar den hastighet. Kanske inte direkt nödvändigt men finns funktionen vill man ju gärna ha den, finns en teori att den skulle ha funnits med från början men en bugg i den gjorde att man tog bort funktionen (trycker du "reset" medan den visar hastighet så hänger den sig). Utförligare instruktioner med bilder finns här (engelska), på ATiC´s och Nicola's sida.

courtesy of www.atic.org  

 

 

 

 

Montering av värmehandtag

 

Alla som känner mig vet att jag är en riktig fryslort, därför tänkte jag att eluppvärmda handtag kommer att passa mig perfekt i vår, då jag även är lite lat så tyckte jag att färdiga handtag för ca 400:- skulle passa mig perfekt. Jag åkte upp till Touringbutiken och kikade lite grann och blev faktiskt besviken, oavsett prisläge skulle jag få handtag som var betydligt sämre än originalhandtagen. Insåg att det bästa alternativet var att behålla originalhandtagen och montera element (folie) under de gamla handtagen (som jag tycker om). Som vanligt sket sig då idén med snabbt & smidigt. Ett par element inhandlades, vidare behövs 1 st strömbrytare, lite kabel, säkringshållare, kabelskor, krympslang och lite vulktape. Det mesta går att inhandla på en välsorterad mack eller biltillbehörsfirma, strömbrytaren hittade jag hos en båt/skoter firma, liten & gummiklädd 78:-.

Monteringen är mycket enkel, en slinga från + till - på batteriet med en brytare i mellan, för den som vill ha extra säkerhet mot att glömma bort att slå av värmen med ett urdraget batteri som följd rekommenderar jag att montera ett relä.
Tag bort de gamla handtagen, att blåsa in tryckluft kan vara till hjälp om de sitter riktigt fast, gör noggrant rent styre/gasrulle med förtunning eller något liknande, tag bort skyddspappret från folien och tejpa dit filmen. Se till att kablarna inte syns för mycket, personligen vill jag ha en ren snygg montering som helst inte syns alls, där kommer krympslangen in, folien har bara två löst hängande kablar, värm på krympslangen innan du monterar filmen, den färdiga kabeln ser ut som vilken annan kabel som helst samt att den skyddar mot förslitning särskilt vid gashandtaget som ju rör sig hela tiden.
Enklast vore ju nu att bara sätta en vippbrytare på styret som Allt om MC gjorde när de monterade handtag i något nummer, praktiskt men fult.
Efter lite funderande så kom jag fram till att göra en egen liten låda att sätta brytaren i, det  skulle göra att den sitter bra till (ovanpå indikationslamporna) samt att den smälter bra in och inte syns. "Lådan" är en f.d. strömbrytare till en Golf eller Jetta som min bror ovetande har donerat, urfräst med ett nytt lock passar den perfekt in. Kabeldragningen blir lite bökigare då slingan måste ända upp till indikationslamporna. Ju färre skarvar desto bättre, tyvärr är kablarna till folien väldigt korta så jag var tvungen att låta kabeln till den högra sidan löpa på undersidan av styret för att kunna koppla i hop dom utan att behöva skarva, nu syns det inte men hade kablarna varit 20cm längre hade jag sluppit det. Alla kopplingar har jag lindat med vulktape vilket gör dom kanske inte vattentäta men fuktskyddade och homogena. Säkra av så nära batteriet som möjligt.

 


Självhäftande Folie från Touringbutiken 15W 194:-/par. Art. nr 69-1315.
Notera att det är 3 trådar ut från folien på bilden men endast 2 i verkligheten.

 

 

 

 

Fler bilder kommer snart

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fler bilder kommer snart

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

l

 

HEM